Hoeveel is een diamant waard?

Diamant is een natuurproduct dat onder grote druk en hitte is gevormd en elke diamant is uniek. Er zijn daardoor een groot aantal aan verschillende kenmerken. Deze combinaties van kenmerken, of criteria, bepalen de uiteindelijk waarde van de diamant. Omdat de criteria in het Engels allen met een C beginnen worden zij in het vak ook de 4 C’s genoemd. Carat – karaatgewicht of grootte, Colour – kleur,  Clarity – zuiverheid, Cut – slijpkwaliteit en slijpvorm.

Let wel op dat WAARDE iets anders is dan PRIJS. De waarde wordt bepaald op de internationale diamantbeurzen. De prijs is geheel afhankelijk van waar u de diamant koopt. Bij Amsterdam Diamonds koopt u de diamant helemaal aan het begin van de leveranciersketen. Bij de reguliere juwelier betaalt u ook de winstmarges van juwelenfabrikant, groothandel en juwelier, dat maakt de diamant dus een heel stuk duurder!

Medio vorige eeuw zagen GIA (the gemological institute of America) en HRD (Hoge Raad voor Diamant) de noodzaak in om eenheid in het diamantvak en diamanthandel te creëren en is een universele manier voor waardebepaling opgezet. Deze wordt sindsdien door iedereen die serieus met het diamantvak bezig is toegepast. Omdat de diamanten zowel in kwaliteit als grootte sterk van elkaar verschillen, is het ook belangrijk voor de consument om het belang van de 4 C’s en hun impact op de kwaliteit, en dus de prijs, goed te begrijpen. Koop daarom uw diamant altijd bij een gerespecteerd diamantair en zorg dat deze altijd voorzien is van een certificaat van echtheid en kwaliteit. 

Amsterdam Diamonds heeft een traditie in het vak die teruggaat tot 1888 en alle benodigde expertises, kennis van het vak en de handel in huis om voor u de mooiste diamant voor de beste prijs te vinden.

Stel uw vraag!

Heeft u een vraag of behoefte aan vrijblijvend advies? Contact ons!