Diamant zetten

Diamantzetten is het zeer gespecialiseerde discipline waarbij de diamant in een sieraad als ring, hanger of oorbel wordt geplaatst. Er zijn veel verschillende manieren om een diamant te zetten, afhankelijk van het type sieraad en de voorkeur van de diamantair of klant. Sommige van de meest populaire manieren om een diamant te zetten zijn:

  • Chatonzetting: Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende manier om een diamant te zetten. De diamant houdt dan ook het meeste licht en fonkeling. In de ‘pootjes’ van de chaton worden kleine inkepingen gefreesd en hier wordt de diamant tussen geklemd en vastgehouden.
  • Bezel- of Kastzetting: Bij deze techniek wordt de diamant in een metalen ring of kastje geplaatst. Hier wordt rondom in de ring of kast een inkeping gefreesd waar de diamant dan ingeklemd en vastgezet wordt. Deze manier van zetten geeft wel minder licht aan de diamant.
  • Pavé: Dit is een techniek waarbij een groot aantal kleine diamanten vrijwel tegen elkaar aan in een oppervlak worden gezet. Hierdoor  ontstaat er een “pave” (geplaveide) look. In het oppervlak worden allemaal tapse gaatjes geboord, vervolgens wordt er met heel kleine beiteltjes kleine stukjes goud over de diamant gestoken om ze vast te zetten.
  • Klem zetting: Bij deze techniek wordt de diamant vastgehouden tussen twee metalen delen, die onder spanning staan, wat de diamant op zijn plaats houdt. Dit geeft de diamant veel mogelijkheid om het licht op te vangen en te weerkaatsen.

Het proces van diamant zetten vereist zeer specifieke vaardigheden, vakmanschap en gereedschappen en kan alleen goed uitgevoerd worden door specialisten. Voor Amsterdam Diamonds werken dan ook uitsluitend diamantzetters die hun kwaliteiten allang bewezen hebben.

Stel uw vraag!

Heeft u een vraag of behoefte aan vrijblijvend advies? Contact ons!