Diamant kopen

De kwaliteits- en dus waardebepaling van de diamant is, zeker de laatste 20 jaar, een dermate specifiek vak geworden dat daar enorm veel kennis, ervaring en expertise voor nodig is. Bepaald niet iets dat je in een paar maanden leert. Daarom is het ook van belang dat u naar een gecertificeerde diamantair gaat die ook de nodige kennis van de markt en al haar regels en gewoontes heeft. Alleen die is in staat om voor u de mooiste diamant voor de beste prijs te vinden.

De waarde (Let Op! Niet de prijs) van een diamant wordt bepaald door wat men de 4C’s noemt, omdat in het Engels deze kenmerken allen met een ‘C’ beginnen.

CARAT

Carat is het Karaatgewicht en daarmee de grootte van de diamant. Een Karaat staat gelijk aan tweetiende (0.2) gram. Een diamant van 1 karaat heeft een doorsnee van plm. 6.5 milimeter

COLOUR

Colour is Kleur of mate van witheid van de diamant. Normale kleuren voor diamant zijn wit, via grijs naar zwart of wit, via geel naar bruin. In principe hoe witter hoe duurder. Heel zeldzaam zijn diamanten in ‘Fancy’ kleuren als bijvoorbeeld blauw, groen en rood Deze zijn dan ook extreem veel waard.

CLARITY

Clarity is de Zuiverheid. Diamant is miljoenen jaren geleden onder enorm hoge druk en hitte uit zuivere koolstof gevormd. Tijden dit proces kunnen er allerlei onzuiverheden en onvolkomenheden zijn ontstaan. Hoe minder er daarvan in de diamant zitten, hoe zuiverder en hoe waardevoller de diamant.

CUT

Cut is slijpvorm en slijpkwaliteit (cuttinggrade). De Briljant is in principe de meest waardevolle slijpvorm omdat deze de meeste schittering en vuur genereert. Bij cuttinggrade kijken we naar de kwaliteit van de afwerking van de steen aan het eind van het bewerkingsproces. Deze wordt in vijf gradaties gemeten. Excellent, Very Good, Good, Fair en Poor. Hoe beter geslepen en afgewerkt, hoe waardevoller.

Er zijn tegenwoordig echter nog twee C’s die veel gebruikt worden en die u zeker moet meenemen in uw zoektocht naar de mooiste diamant voor de beste prijs.

CERTIFICATE

Alle bovenstaande criteria moeten bij diamanten boven de 0.30 Crt. Eigenlijk altijd voorzien zijn van een certificaat van een onafhankelijk edelsteenkundig laboratorium. De belangrijkste twee zijn de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen (HRD) en het Gemmological Institute of America (GIA). Ook het International Gemmological Institute (IGI) is een heel goed lab. Tenzij uit vertrouwde bron is het niet raadzaam om een ongecertificeerde diamant te kopen!

CONFIDENCE

Ga altijd naar een vertrouwde partij die u het juiste en eerlijke advies geeft en waar u er ook zeker van kunt zijn dat de mooiste diamant voor de beste prijs en geheel naar uw keuze, de uwe wordt.

Stel uw vraag!

Heeft u een vraag of behoefte aan vrijblijvend advies? Contact ons!