Diamant taxeren

Er zijn verschillende factoren die de waarde van een diamant bepalen. Ze staan bekend als de als de 4C’s omdat ze in het Engels allen met een C beginnen: Carat (gewicht), Color (kleur), Clarity (zuiverheid) en Cut (slijpvorm en slijpkwaliteit). Daarnaast heeft de laatste jaren ook de Fluorescentie van de diamant een steeds groetere invloed op de waarde gekregen. Een professionele diamanttaxateur zal al deze factoren bij het bepalen van de waarde van een diamant mee wegen. Daarnaast kan de waarde van een diamant ook fluctueren als gevolg van de marktomstandigheden. Sinds 1969 is diamant gemiddeld 10% per jaar in waarde gestegen. Als u een diamant wilt laten taxeren, raden wij u aan een erkende en professionele diamanttaxateur te raadplegen.

Een professionele diamanttaxateur is iemand die is opgeleid en gekwalificeerd is om de juiste waarde van een diamant te bepalen. Hij gebruikt zijn kennis van de 4C’s (Carat, Color, Clarity, Cut), de internationale diamantmarkt en zijn ervaring om de waarde van een diamant te bepalen. Vanzelfsprekend zijn daarnaast allerlei professionele instrumenten voorhanden om de diamant grondig te inspecteren.

Er zijn verschillende organisaties die taxatie-certificeringen aanbieden, zoals de Gemological Institute of America (GIA) en de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen (HRD). Deze certificeringen tonen aan dat de taxateur voldoet aan hun standaard en aan de hoogste eisen van de branche. Beide laboratoria geven ook de wereldwijd het hoogst in aanzien staande diamantcertificaten uit. We spreken daarom naast de al bekende 4C’s van nog 2 C’s: Certificate (Certificaat) en Confidence (Vertrouwen). Alleen een juist Certificaat biedt voldoende vertrouwen om een diamant te kopen.

Het is belangrijk om te weten dat de taxatie van een diamant weliswaar geld kost, maar dat het aan de taxatie van de diamant verbonden certificaat de uiteindelijke waarde flink zal verhogen. Wij adviseren u daarom uitsluitend diamanten te kopen die gecertificeerd zijn door een van de leidende gemmologische laboratoria. Amsterdam Diamonds werkt daarom voor diamanten boven de 0.30 Crt in principe uitsluitend met door de HRD of GIA gecertificeerde stenen. In Sommige gevallen gebruiken we, na persoonlijke controle, ook certificaten van International Gemmological Institute (IGI).

Stel uw vraag!

Heeft u een vraag of behoefte aan vrijblijvend advies? Contact ons!