Hoe kies ik mijn diamant uit?

De juiste diamant uitkiezen is geen sinecure en hier hebt u echt de hulp van een van de experts van Amsterdam Diamonds bij nodig. Aarzel niet om ons te contacten en wij zullen u naar de juiste keuze begeleiden.

Wat is de beste grootte?

Dat is echt afhankelijk van smaak, budget en kwaliteitskeuze. Vroeger was een statement dat een diamanten ring ongeveer 1 maandsalaris mocht kosten maar dat is natuurlijk geheel aan uzelf. Vanzelfsprekend is een grotere diamant in dezelfde kwaliteit duurder dan een kleinere

Belangrijk om te weten is daarbij dat de verhoudingen hier exponentieel zijn. Met andere woorden kan een diamant van 1 karaat kan reeds vele malen duurder zijn dan een diamant van een halve karaat en dus niet slechts tweemaal zoals u wellicht zou denken. Daarbij geldt; hoe hoger de kwaliteit van de diamant, des te exponentieler de prijsstijging. Onze experts kunnen u de verschillen perfect uitleggen!

Welke kleur is te prefereren?

Kleur, of eigenlijk mate van kleurloosheid is heel belangrijk bij de schoonheid van een diamant en dus ook bij de waarde van de steen. Wij adviseren u om niet lager te gaan dan kleur “I” (licht getint wit) en nog beter vanaf “G” (fijn wit) omhoog. Liever een hogere kleur en een iets lagere zuiverheidsgraad dan andersom als het een diamant voor een sieraad betreft. Bij investeringsdiamanten ALTIJD in de hogere kleuren en zuiverheidsniveaus  gaan!

Let op: De kleur doet niets af aan de schittering van de steen en wordt in het sieraad ook beïnvloed door het materiaal waarin de diamant gezet is.

Afhankelijk van de kleur van het materiaal waarin u de steen wilt laten zetten geven onze experts u het beste advies welke kleur diamant u het beste kunt gebruiken. Ook weer afhankelijk van uw budget natuurlijk.

Hoe zuiver moet de diamant zijn?

De zuiverheid van een diamant heeft enkel in de lagere regionen (Piqué 1,2,3) invloed op de schittering van de steen maar is wel één van de factoren die de waarde van de diamant sterk bepalen. Als het om belegging gaat dan adviseren wij toch echt de hoogste kwaliteiten; loepuiver en VVS 1 en 2.

Voor sieraden kan de keuze wel op een iets lagere zuiverheidsgraad vallen. Je krijgt tenslotte meer diamant (niet waarde!) voor je geld. We geven al eerder aan dat voor een sieraad de kleur van de steen het belangrijkste is.

Belangrijk is om steeds voor ogen te houden dat de diamanten gecertificeerd moeten zijn. Dan weet je zeker dat je altijd waar voor je geld krijgt en de waarde ook behouden blijft. Je kunt een gecertificeerde steen namelijk altijd weer uit het sieraad halen en opnieuw laten verzegelen door het laboratorium dat het oorspronkelijke certificaat gemaakt heeft. Iedere diamant is uniek dus is de controle relatief eenvoudig om te doen. Wij zijn kind aan hus bij de diamant laboratoria. Het (opnieuw) laten certificeren van uw diamant, ook als deze niet bij ons vandaan komt, nemen wij dan ook met alle plezier voor onze rekening.

Hoe belangrijk is de slijpvorm en slijpkwaliteit?

Er zijn vele vormen waarin een diamant geslepen kan worden. Het briljantslijpsel, ofwel  de Briljant, is de meest bekende en heeft ook de beste verhoudingen om tot een optimale reflectie en lichtspel te komen. Zeker voor beleggingen is de briljant de best te adviseren slijpvorm. Wat de meeste mensen niet weten dat deze slijpverhoudingen (proportions) van ultiem belang zijn voor de schittering van de diamant. Hoe meer deze de ideale hoeken benaderen hoe mooier de steen zal ‘leven’. Op uw certificaat staan dan, naast de 4C’s, ook drie gradaties voor de slijpkwaliteit; Proportions, Symmetrie en Polish. Voor alle drie geldt dat u voor de top twee gradaties; Excellent en Very Good moet gaan.

Voor alle andere slijpvormen, zie elders op onze site, geldt dat deze minder mooi schitteren dan de briljant maar juist door hun vorm weer andere aantrekkelijkheden hebben die wellicht beter bij uw persoonlijke smaak passen. Als diamantbewerkers sinds 1888  staan slijpkwaliteit en -vorm bij ons hoog in het vaandel!

Als u uw budget en wensen kent

dan stellen wij met alle plezier een aantal diamant voor die aan onze eisen van prijs/kwaliteit voldoen en die passen bij uw verwachtingen. Wilt u eerst nog wat meer advies dan doen we dat natuurlijk net zo graag!

Hoe een diamant kiezen?

Contact gegevens